Image and video hosting by TinyPic Aromaterapija 2015/06

Aromaterapija

VERBA MOVENT,EXAMPLA TRAHUNT.Riječi podstiču,a primjeri privlače.

VERBA MOVENT, EXAMPLA TRAHUNT. Riječi podstiču, a primjeri privlače.
11.06.2015.

╰⊰✿

Najbolja prirodna ulja za sunčanje sa zaštitnim faktorom

 

 

Mnogi kozmetički proizvodi za sunčanje su štetni za zdravlje zbog raznih toksičnih sastojaka koje sadrže. Zato je uvek bolja alternativa koristiti prirodna ulja, koja čak i sami možete pripremiti. Prirodni preparati za sunčanje se naročito preporučuju ljudima koji su skloni alergijama i koji imaju osetljivu kožu, kao i djeci.

Najbolje je ova prirodna ulja kombinovati sa prirodnim mineralima, kao što su ekstrakt algi, cinkov oksid ili titanijev dioksid. Prirodna ulja štite od UVB zračenja koje izaziva opekotine, a minerali filtriraju UVA zračenje koje ubrzava starenje kože. Zahvaljujući biljnim supstancama i mineralima, stvara se prirodni filter koji štiti kožu od delovanja UVA i UVB zraka. Na taj način se sprečava i pojava crvenila, a koža postepeno tamni i dobija lijep bronzani ten.

Osim što posjeduju zaštitni faktor, većina biljnih ulja ima i neka druga korisna svojstva. Ova ulja sadrže vitamine A, D i E, kao i esencijalne masne kiseline, pa štite kožu od isušivanja, liječe upale i regenerišu kožu.

 

Prirodna ulja sa zaštitnim faktorom

 

Ulje čileanskog lješnika. Ulje lješnika je čest sastojka u mnogim kozmetičkim preparatima. Prirodni faktor ovog ulja je između 10 i 30. Ono štiti kožu od UVA i UVB zračenja, brzo se upija i sprječava starenje kože. Osim što štiti kožu, ulje lješnika omogućava da brzo potamnite.

Ulje sjemenki mrkve. Ulje sjemenki mrkve ima prirodni SPF od čak 38 do 40. Ovo ulje usporava starenje, tako što sprječava bore i pojavu staračkih fleka. Takođe, liječi razne probleme na koži, kao što su psorijaza, čirevi i ekcemi. Ulje sjemenki mrkve čini kožu glatkom i elastičnom.

Ulje semenki maline. Ovo ulje ima zaštitni faktor od 28 do 50 i posjeduje jaka antiupalna svojstva, pa je naročito dobro za iritiranu kožu, kožu sklonu ekcemima i osipima.

Ulje pšeničnih klica. Ulje pšeničnih klica sadrži najveće količine vitamina E, a njegov prirodni SPF je 20. Ovo ulje je dobro za liječenje iritirane kože i za regeneraciju kože. Takođe, ono može da sprječi pojavu bora i linija na koži nakon sunčanja. Možete ga kombinovati i sa drugim prirodnim uljima.

Sojino ulje. Sojino ulje je bogat izvor vitamina E i poboljšava ten. Njegov zaštitni prirodni faktor je 10. Često se koristi i kao sredstvo protiv komaraca.

Orahovo ulje. Orah je bogat izvor omega-3 masnih kiselina i od davnina se koristi, kako u ishrani, tako i u kozmetici. Orahovo ulje je je jedno od najboljih ulja za sunčanje koje će vam za kratko vrijeme pružiti boju o kakvoj sanjate, a ujedno će vas zaštititi od sunca. Takođe, ovo ulje je moćan antioksidans i štiti vašu kožu od starenja.

Kokosovo ulje. Ako vam koža sporije tamni, najbolje je da koristite kokosovo ulje. Ono je obogaćeno beta karotenom i jedno je od najboljih ulja za sunčanje, koje vam pomaže da dobijete bronzanu boju, a istovremeno štiti vašu kožu. Ovo ulje sadrži zaštitni faktor SPF 2-8. Naročito se preporučuje onima koji imaju osjetljivu kožu. Ovo ulje prilikom izlaganja kože suncu formira tanak zaštitni sloj koji sprječava da se dobiju alergije od sunca ili neka druga kožna oboljenja.

Ako vam koža lako tamni, možete koristiti susamovo ulje čiji je prirodni zaštitni faktor 4. Ulje avokada takođe može biti korisno u zaštiti kože od štetnog dejstva sunca, jer sadrži prirodni zaštitni faktor od 4 do 15.

Postoje još neka ulja koja imaju manji zaštitni faktor i koriste se za pripremu prirodnih ulja koja štite kožu od sunca. Neka od takvih ulja koja se najčće koriste u mješavinama su maslinovo ulje (SPF 2-8), ricinusovo ulje (SPF 6), ulje jojobe (SPF 4), ulje makadamije (SPF 6), ulje badema (SPF 5), karite shea maslac (SPF 3-6) itd.

 

Riječ upozorenja

 

Svima je poznato da se maslinovo ulje najčće koristi za brzo tamnjenje. Međutim, maslinovo ulje nema zaštitni faktor ili ima veoma nizak zaštitni faktor (SPF 2), pa ga nikako ne treba koristiti prilikom sunčanja, naročito ako imate osjetljivu kožu. Ono se može koristiti za njegu tijela prije odlaska na more, ali nikako kao ulje koje će da nas zaštiti od štetnog dejstva sunčevih zraka.

Takođe, ni kantarionovo ulje ne sadrži zaštitni faktor, pa se ne preporučuje prilikom sunčanja. Ono može biti veoma korisno ako se nanosi nakon sunčanja, jer sprječava upale, a mogu ga koristiti i djeca i odrasli.

Dakle, ukoliko želite ulje koje će zaista zaštiti vašu kožu od štetnog djelovanja sunčevih zraka, uvijek se opredelite za neka od ulja koja imaju veći zaštitni faktor.

Prirodna ulja su svakako najbolja opcija za sunčanje, ali i tada morate poštovati neka određena pravila, odnosno da ne izlažete kožu suncu u najkritičnijim satima i da redovno osvježavate i hidrirate kožu. Da bi ova ulja imala maksimalni učinak, prije njihovog nanošenja koža treba da bude potpuno čista, pa je dobro da uradite piling prije izlaganja kože suncu. Takođe, preporučuje se da svaku stranu tijela sunčate samo po 10 do 15 minuta da biste postepeno dobijali boju.

 

Aromaterapija
<< 06/2015 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930


Prva jutarnja misao možda će odrediti vaše držanje tokom čitavog dana. Optimistične misli uljepšat će vam i popraviti dan, koji će tako postati produktivniji, dok će pesimistične misli poručiti bezličan i beskoristan dan. Sa svakim se novim danom suočite vedri i veseli, uz osmijeh i odvažno. Posve prirodno, rad će vam tako biti istinski užitak, dok će napredak biti divno postignuće...

William M. Peck photo water-drops_zpsddb27d45.png

 photo 2012-12-04_12-20-44_880_288x287_zps978a14e4.png
 photo leaf_zpsbcc4d2ad.gif


RIZNICA AROMATERAPIJE:Aromaterapija╰⊰✿ Uvod 1. HISTORIJA AROMATERAPIJE - OTKRIVANJE TAJNI ULJA ╰⊰✿ Uvod 2.
Aromaterapija ╰⊰✿ Uvod 3. Aromaterapija ╰⊰✿ Uvod 4.
Aromaterapija ╰⊰✿ Uvod 5.
Aromaterapija ╰⊰✿ Uvod 6.
Aromaterapija ╰⊰✿ Uvod 7.
Aromaterapija ╰⊰✿ Uvod 8.
Eterična ulja
╰⊰✿ Eterična ulja 2.
Eterična ulja dobivamo različitim metodama:
PRIPREMA MJEŠAVINA ULJA ZA AROMATERAPIJU
METODE AROMATERAPIJE
╰⊰✿ Metode aromaterapije 2.
╰⊰✿ Metode aromaterapije 3.
╰⊰✿ Metode aromaterapije 4.
╰⊰✿ Metode aromaterapije 5.
╰⊰✿ Metode aromaterapije 6.
AROMATERAPIJA I ŠTO JE JOŠ VAŽNO ZNATI
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 2.
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 3.
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 3.
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 4.
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 5.
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 6.
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 7.
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 7.
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 8.
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 9.
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 10.
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 11.
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 12..blogger.ba/arhiva/2011/10/09">╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 13.
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 14.
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 15.
TEMELJNA ULJA - ULJA NOSITELJI ili VEZNA ULJA
╰⊰✿TEMELJNA ULJA - ULJA NOSITELJI ili VEZNA ULJA 2.
╰⊰✿TEMELJNA ULJA - ULJA NOSITELJI ili VEZNA ULJA 3.
Mješavine ulja kod pojedinih problema
PRIPREMA I POSTUPAK KOD AROMATERAPIJE LICA
PRIPREMA I POSTUPAK KOD AROMATERAPIJE TIJELA
PRIPREMA LEŽAJA KOD AROMATERAPIJE TIJELA
Upotreba Temeljnih ulja
Avokado ulje
Čičkovo ulje
Noćurak
Jojoba ulje
Kokosovo ulje
Macerat kantariona
Macerat nevena
Makadamija
Maslinovo ulje
Orahovo ulje
Palmino ulje
Ricinusovo ulje
Susamovo ulje
Shea buter
Ulje mrkve
Ulje sjemena grožđa
Ulje pšeničnih klica
Ulje sjemena kajsije
Aromaterapija za dišne tegobe
Kako koristiti eterična ulja za inhalacije?
Mirisom do zdravlja
Čajevac (Melaleuca alternifolia)
IZGLED BILJKE, INDIKACIJE I MJERE OPREZA (Čajevac)
PRIMJENA ČAJEVCA U VETERINI
REGULATIVA U RAZLIČITIM DRŽAVAMA
ANTIMIKROBNI UČINAK ETERIČNOG ULJA ČAJEVCA NA BAKTERIJE STAPHYLOCOCCUS AUREUS, STAPH. EPIDERMIDIS I PROPIONIBACTERIUM ACNES
DJELOTVORNOST ETERIČNOG ULJA ČAJEVCA PROTIV METICILIN REZISTENTNOG STAFILOKOKA AUREUSA (MRSA)
Ulje čileanske maline
Ulje sjemenki nara
Buriti ( Mauritia flexuosa)
Eterična ulja u svakodnevnoj upotrebi
Aromaterapijom obrišite celulit i loše raspoloženje
Aromaterapija za lijepu i zdravu kožu
Mirisi koji će vam smiriti živce
AROMATERAPIJA-KAKO DA MIRISIMA ETERČNIH ULJA POBOLJŠATE KVALITET SVOG ŽIVOTA?
Kako napraviti parfem?
Dodatni materijal za izradu parfema
Vrste mirisa
Parfemi prema fiziološkim i psihološkim potrebama
Test osobnosti

https://issuu.com/hellenzed/docs/profesionalna_aromaterapija__2014._

ZA NJEGU NOKTIJU:
Za njegu noktiju i zanoktica idealno je ulje avokada. Jednostavno ga umasiramo na čistu i vlažnu kožu. Ako su nokti jako oštećeni i skloni listanju, možemo u bogatom sloju umasirati ulje avokada uz dodatak eteričnog ulja lavande (na 1 kašikicu avokada dodamo 2 kapi lavande), zatim na ruke navučemo pamučne rukavice i na taj način ostavimo ulja da djeluju preko noći. photo Lillypads_zpsf2517164.png Photobucket Image and video hosting by TinyPic Photobucket . Photobucket Photobucket
BROJAČ POSJETA
34094