Image and video hosting by TinyPic Aromaterapija 2012/06/11

Aromaterapija

VERBA MOVENT,EXAMPLA TRAHUNT.Riječi podstiču,a primjeri privlače.

VERBA MOVENT, EXAMPLA TRAHUNT. Riječi podstiču, a primjeri privlače.
11.06.2012.

╰⊰✿

 DJELOTVORNOST ETERIČNOG ULJA ČAJEVCA PROTIV METICILIN REZISTENTNOG STAFILOKOKA AUREUSA (MRSA)


 Velik je broj znanstvenih studija proučavao djelotvornost čajevca protiv MRSA. Stafilokok otporan na meticilin danas predstavlja veliki zdravstveni problem, pogotovo u bolnicama gdje izaziva nastajanje bolničkih infekcija. Budući da je otporan na jedan od najjačih danas dostupnih antibiotika, vrlo ga je teško suzbiti tokom liječenja.
Znanstvenici CF Carson, M Edmondson, K Carville, N Newall, J Smith i TV Riley sa zavoda za mikrobiologiju i imunologiju Univerziteta Zapadne Australije proveli su 2010. godine studiju o ulozi eteri
čnog ulja čajevca u uklanjanju MRSA iz kroničnih rana kod bolesnika.
Zaklju
čci do kojih su došli su slijedeći: eterično ulje čajevca u razrijeđenju od 3,3% nije u potpunosti moglo ukloniti MRSA iz rana pacijenata. Međutim, uočeno je da su se hronične rane koje nisu mogle zacijeliti počele oporavljati te da je postupno došlo do njihovog zacjeljenja.
Druga znanstvena studija iz 2003 godine u kojoj su sudjelovali znanstvenici M.S. Dryden, S. Dailly, M. Crouch sa odjela za mikrobiologiju opšte bolnice u Hampshiru (Velika Britanija) došli su do zaklju
čka da se preparati na bazi čajevca mogu sa sigurnošću koristiti u tretmanima za uklanjanje MRSA kod hroničnih pacijenata.

 

                                                  photo fllower.ashx.png
11.06.2012.

╰⊰✿

ANTIMIKROBNI UČINAK ETERIČNOG ULJA ČAJEVCA NA BAKTERIJE STAPHYLOCOCCUS AUREUS, STAPH. EPIDERMIDIS I PROPIONIBACTERIUM ACNES


Znanstvenici A. Raman, U. Weir and S.F. Bloomfield sa odjela za farmakologiju londonskog kraljevskog instituta proveli su 1995 godine studiju kojom su dokazali djelotvornost eteričnog ulja čajevca protiv gore navedenih bakterija. Ove bakterije najčći su uzročnici širokog spektra kožnih infekcija, od običnih blažih upala pa do kompliciranih akni i drugih gnojnih upala. Zaključak je da je korištenje eteričnog ulja čajevca u tretmanima akni opravdano. Kao najaktivnije komponente eteričnog ulja u borbi protiv ovih bakterija navedeni su terpinen-4-ol, alfa-terpineol i alfa-pinen. Cineol se nije pokazao aktivnim u borbi protiv navedenih mikroba.  

Utvrđeno je da je ulje čajevca najbolje sa sigurnošću primjeniti u slijedećim koncentracijama:

 1. koža: u preparatima do 1,25 %
 2. kosa: u preparatima do 2 %
 3. nokti: u pripravcima do 20 %
 4. oralna higijena: otopine do 0,2 %
 5. intimna higijena i preparati poslije brijanja do 2 %
 6. u aromaterapiji: može i nerazrijeđeno ulje čajevca uz preporuku fitoaromaterapeuta

 

 

                                                  photo fllower.ashx.png
11.06.2012.

╰⊰✿

REGULATIVA U RAZLIČITIM DRŽAVAMA


Australija: odobren je kao lokalni antiseptik; Kanada: antiseptik, antiinfektivno sredstvo za lokalnu primjenu; Velika Britanija: lokalni antispetik; SAD: lokalni antiseptik i fungicid, u kozmetičkoj industriji.

Esencijalno ulje čajevca dobiva se destilacijom vodenom parom listova i vrhova grančica biljke. Ulje treba sadržavati razne mono i seskvi-terpene kao i aromatičke komponente. Monoterpeni čine 80 – 90% sastava eteričnog ulja. Sastav ulja može blago varirati ovisno o načinu uzgoja, klimi i zemljištu na kojem je uzgojeno. Hemijska struktura prikazana je u slijedećoj tablici:


Sastojak

Min %

Max %

Terpinolen

1,5

5

1,8 cineol (eukaliptol)

Tragovi

15

Alfa-terpinen

5

13

Gama-terpinen

10

28

Para-cimen

0,5

8

Terpinen-4-ol

30

48

Alfa-terpineol

1,5

8

Limonen

0,5

1,5

Sabinen

Tragovi

3,5

Aromadendren

Tragovi

3

Gama-kadinen

Tragovi

3

Globulol

Tragovi

1

Viridiflor

Tragovi

1

Alfa-pinen

1

6

Leden  (viridifloren)

Tragovi

3


Testovi stabilnosti dokazali su da je eterično ulje čajevca vrlo stabilno kada se drži u tamnim bočicama uz povremeno otvaranje i izlaganje svjetlosti. Sastav se nije značajno promijenio unutar godinu dana od početka testiranja.

Stabilnost čajevca nešto je slabija u gotovim preparatima, tako da kreme, losioni, gelovi, uljne mješavine ne smiju stajati tokom dužeg vremenskog perioda.


                                                        photo fllower.ashx.png
11.06.2012.

╰⊰✿

 PRIMJENA ČAJEVCA U VETERINI


Čajevac se nalazi u niskim koncentracijama u sastavu šampona za pranje kućnih ljubimaca kao i u otopinama za čćenje ušne školjke. Utvrđeno je da predstavlja vrlo učinkovit antimikrobni agens u borbi protiv infekcija kod životinja. Djeluje efikasno protiv gljivica i oslobađa od svrbeža i oteknuća kod pasa.

Savjetuje se izbjegavanje korištenja eteričnog ulja čajevca kod mačića i štenaca. Oprez je potreban da ne dođe u kontakt sa očima kao i da se ne unese oralno (lizanje bočice ili čepa može dovesti do iritacije usne šupljine). Iz istog razloga ne nanosi se na kožu nerazrijeđeno (ne šteti koži već ga životinje ližu).

Vaš šampon za kupanje kućnih ljubimaca možete obogatiti eteričnim uljem čajevca na način da dodate 20 kapi eteričnog ulja u šampon od 200 ml (2 decilitra), dobro izmiješate i koristite na uobičajen način.


                                                         photo fllower.ashx.png
11.06.2012.

╰⊰✿

IZGLED BILJKE, INDIKACIJE I MJERE OPREZA    (Čajevac)


Čajevac je zimzelena grmolika biljka, samonikla u Australiji, danas široko kultivirana na plantažama. Ima izdužene nepodijeljene listove koji više podsjećaju na iglice, s vidljivim žlijezdama duž listova koje sadrže eterično ulje. Cvijetovi su mali i bijele su boje. Biljka je endemska u suptropskom obalnom području istočne Australije.

Indikacije: antivirusna, antibakterijska i antifungalna svojstva ulja čajevca odnose se na velik broj virusa, bakterija i gljivica. Randomizirane kliničke studije dokazale su djelotvornost čajevca kod blagog do srednje teškog oblika akni. Dokazi iz narodne medicine takođe su brojni. Danas postoji niz kozmetičkih proizvoda sa sadržajem ulja čajevca. U fitoaromaterapeutskim tretmanima eterično ulje čajevca koristi se kod svih oblika dišnih infekcija, infektivne upale crijeva, urogenitalnih infekcija, kožnih infekcija, akni, imunodepresije i opšteg umora te kao preventiva od oštećenja kože kod terapije zračenjem.

Popratne pojave i mjere opreza: kao i druga eterična ulja, čajevac može izazvati iritaciju kože i sluznica kod nanošenja koncentriranog preprata. Premda brojni aromaterapeuti navode kako se može primjenjivati nerazrijeđeno, potreban je oprez kod osjetljivijih ljudi kao i onih sklonih alergijama. Uneseno oralnim putem u velikim dozama ulje je toksično.


                                                 photo fllower.ashx.png
11.06.2012.

╰⊰✿

Čajevac (Melaleuca alternifolia)


 O HISTORIJI ČAJEVCA


Antiseptička i antibakterijska svojstva eteričnog ulja čajevca od davnina se koriste u tradicionalnoj medicini na području Australije. Biljka je specifična za taj kontinent, potiče iz Novog Južnog Welsa. Ljekovito djelovanje otkrili su starosjedioci kontinenta (aboridžini). Oni su čajevac koristili na način da zgniječe listove i pretvore ih u masu kojom bi premazivali rane od ozljeda, ugriza i uboda insekata.

Čajevac je službeno priznat na teritoriju države Novog Južnog Welsa kao antispetik tokom 20-ih godina prošlog vijeka. Imigranti koji su naseljavali Australiju otkrili su da je eterično ulje čajevca bilo daleko efikasnije u tretiranju uboda i ugriza insekata te kod infekcija, od svih drugih pripravaka koje su oni do tada poznavali. Tokom 1923. godine dr. Arthur Penfold publicirao je članak o djelovanju čajevca u časopisu British Medical Journal. On je testirao djelovanje ulja i otkrio da je 11 puta snažnije od karbolne kiseline koja je u to vrijeme bila glavni priznati antiseptik, te da za razliku od te kiseline, ulje čajevca ne oštećuje i ne nagriza kožu. Radi takvih svojstava eterično ulje čajevca postalo je glavni antiseptik u to doba.

Tokom drugog svjetskog rata australska je vojska zapovijedila da svaki vojnik mora imati uz sebe i bočicu sa eteričnim uljem čajevca. Nakon drugog svjetskog rata slijedi era otkrića i razvoja antibiotika. Eterično ulje čajevca postupno je palo u zaborav, budući da su se antibiotici mogli proizvoditi sintetski i u velikim količinama. To je trajalo sve do osamdesetih godina kada je ponovno počeo vladati interes za prirodnim lijekovima. Tada je država Novi Južni Wales pokrenula istraživanja i kultivaciju biljke čajevca. Istraživanje je dovelo do zasađivanja prve plantaže čajevca 1986. godine. Do danas je zasađen nebrojeni niz plantaža čajevca koje uspijevaju pokriti cjelokupnu svjetsku potražnju za eteričnim uljem te biljke. Godišnje se u Australiji proizvede oko 400 tona tog dragocjenog eteričnog ulja od čega je većina za izvoz. Uzgoj čajevca pokušale su i druge zemlje, međutim, dobiveno eterično ulje nije svojim sastavom ni kvalitetom bilo ni približno kvalitetno poput onog iz Australije.


                                             photo fllower.ashx.png
Aromaterapija
<< 06/2012 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930


Prva jutarnja misao možda će odrediti vaše držanje tokom čitavog dana. Optimistične misli uljepšat će vam i popraviti dan, koji će tako postati produktivniji, dok će pesimistične misli poručiti bezličan i beskoristan dan. Sa svakim se novim danom suočite vedri i veseli, uz osmijeh i odvažno. Posve prirodno, rad će vam tako biti istinski užitak, dok će napredak biti divno postignuće...

William M. Peck photo water-drops_zpsddb27d45.png

 photo 2012-12-04_12-20-44_880_288x287_zps978a14e4.png
 photo leaf_zpsbcc4d2ad.gif


RIZNICA AROMATERAPIJE:Aromaterapija╰⊰✿ Uvod 1. HISTORIJA AROMATERAPIJE - OTKRIVANJE TAJNI ULJA ╰⊰✿ Uvod 2.
Aromaterapija ╰⊰✿ Uvod 3. Aromaterapija ╰⊰✿ Uvod 4.
Aromaterapija ╰⊰✿ Uvod 5.
Aromaterapija ╰⊰✿ Uvod 6.
Aromaterapija ╰⊰✿ Uvod 7.
Aromaterapija ╰⊰✿ Uvod 8.
Eterična ulja
╰⊰✿ Eterična ulja 2.
Eterična ulja dobivamo različitim metodama:
PRIPREMA MJEŠAVINA ULJA ZA AROMATERAPIJU
METODE AROMATERAPIJE
╰⊰✿ Metode aromaterapije 2.
╰⊰✿ Metode aromaterapije 3.
╰⊰✿ Metode aromaterapije 4.
╰⊰✿ Metode aromaterapije 5.
╰⊰✿ Metode aromaterapije 6.
AROMATERAPIJA I ŠTO JE JOŠ VAŽNO ZNATI
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 2.
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 3.
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 3.
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 4.
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 5.
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 6.
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 7.
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 7.
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 8.
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 9.
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 10.
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 11.
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 12..blogger.ba/arhiva/2011/10/09">╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 13.
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 14.
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 15.
TEMELJNA ULJA - ULJA NOSITELJI ili VEZNA ULJA
╰⊰✿TEMELJNA ULJA - ULJA NOSITELJI ili VEZNA ULJA 2.
╰⊰✿TEMELJNA ULJA - ULJA NOSITELJI ili VEZNA ULJA 3.
Mješavine ulja kod pojedinih problema
PRIPREMA I POSTUPAK KOD AROMATERAPIJE LICA
PRIPREMA I POSTUPAK KOD AROMATERAPIJE TIJELA
PRIPREMA LEŽAJA KOD AROMATERAPIJE TIJELA
Upotreba Temeljnih ulja
Avokado ulje
Čičkovo ulje
Noćurak
Jojoba ulje
Kokosovo ulje
Macerat kantariona
Macerat nevena
Makadamija
Maslinovo ulje
Orahovo ulje
Palmino ulje
Ricinusovo ulje
Susamovo ulje
Shea buter
Ulje mrkve
Ulje sjemena grožđa
Ulje pšeničnih klica
Ulje sjemena kajsije
Aromaterapija za dišne tegobe
Kako koristiti eterična ulja za inhalacije?
Mirisom do zdravlja
Čajevac (Melaleuca alternifolia)
IZGLED BILJKE, INDIKACIJE I MJERE OPREZA (Čajevac)
PRIMJENA ČAJEVCA U VETERINI
REGULATIVA U RAZLIČITIM DRŽAVAMA
ANTIMIKROBNI UČINAK ETERIČNOG ULJA ČAJEVCA NA BAKTERIJE STAPHYLOCOCCUS AUREUS, STAPH. EPIDERMIDIS I PROPIONIBACTERIUM ACNES
DJELOTVORNOST ETERIČNOG ULJA ČAJEVCA PROTIV METICILIN REZISTENTNOG STAFILOKOKA AUREUSA (MRSA)
Ulje čileanske maline
Ulje sjemenki nara
Buriti ( Mauritia flexuosa)
Eterična ulja u svakodnevnoj upotrebi
Aromaterapijom obrišite celulit i loše raspoloženje
Aromaterapija za lijepu i zdravu kožu
Mirisi koji će vam smiriti živce
AROMATERAPIJA-KAKO DA MIRISIMA ETERČNIH ULJA POBOLJŠATE KVALITET SVOG ŽIVOTA?
Kako napraviti parfem?
Dodatni materijal za izradu parfema
Vrste mirisa
Parfemi prema fiziološkim i psihološkim potrebama
Test osobnosti

https://issuu.com/hellenzed/docs/profesionalna_aromaterapija__2014._

ZA NJEGU NOKTIJU:
Za njegu noktiju i zanoktica idealno je ulje avokada. Jednostavno ga umasiramo na čistu i vlažnu kožu. Ako su nokti jako oštećeni i skloni listanju, možemo u bogatom sloju umasirati ulje avokada uz dodatak eteričnog ulja lavande (na 1 kašikicu avokada dodamo 2 kapi lavande), zatim na ruke navučemo pamučne rukavice i na taj način ostavimo ulja da djeluju preko noći. photo Lillypads_zpsf2517164.png Photobucket Image and video hosting by TinyPic Photobucket . Photobucket Photobucket
BROJAČ POSJETA
34096