╰⊰✿
Ricinusovo ulje
Ricinusovo ulje sadrži gliceride i manje količine stearične, linoleične i dehidroksisterične kiseline. Ulje iz ricinusovih sjemenki koji ima jedinstvena svojstva - kad se osuši stvara zaštitni film na kosi koji čuva kosu od isušivanja, i gubitka prirodne vlage. Dobija se hladnim presovanjem sjemenki biljke. Iako poznato po svojoj unutrašnjoj upotrebi kao purgativ, ricinusovo ulje je izvrsno i za spoljnu upotrebu. Ulje čuva i daje vlažnost koži pa se zbog tih svojstava najviše koristi za izradu kozmetičkih preparata. Koristi se za njegu suhe i oštečene kose tako sto se nanosi prije šamponiranja.
Upotreba: Poznata po svojstvu rastvaranja izraslina, cista i bradavica, omekšava žuljeve i kurje oči. Spriječava stvaranje ožiljaka. Korisno kod suhe, ispucale kože, regeneriše kosu. Preporučuje se kao topla obloga za bol u leđima.
Koristi se 10% rastvor.










