Image and video hosting by TinyPic Aromaterapija 2011/07/18

Aromaterapija

VERBA MOVENT,EXAMPLA TRAHUNT.Riječi podstiču,a primjeri privlače.

VERBA MOVENT, EXAMPLA TRAHUNT. Riječi podstiču, a primjeri privlače.
18.07.2011.

╰⊰✿ Aromaterapija Uvod 8.

Mađarska kraljica Elizabeta propagirala je tzv.mađarsku vodicu, čija je bila autorica. Tu aromatičnu vodicu temeljenu na ulju ružmarina prati slava pomladujućeg sredstva koje je navodno vratilo mladost vremešnoj kraljici. Ako se prouče aromaterapeutska svojstva eteričnog ulja ružmarina čovjek se mora zamisliti nad pronicivošću srednjovjekovnih medicinara koji su tvrdili (u londonskoj farmakopeji 1683 god.) da pomaže kod bolesti živaca, grčeva, gluhoće, prehlada, vrtoglavica,  paralize,  smetnji vida, zubobolje, glavobolje, loše probave itd. i priznati da je danas takvih ljekova koji imaju dobre efekte malo. Preporučavali su je uzimati u vinu i rakiji, mazati njome sljepoočnice i udisati je. U južnoj se Francuskoj u mjestu Grasseu u nekoliko proteklih stoljeća koncentrirala proizvodnja eteričnih ulja i poznato je da su tamošnji proizvođači u srednjem vijeku rijetko oboljevali od kolere i drugih zaraznih bolesti.                              
U 17.stoljeću svojstva afrodizijaka bila su dobro poznata, a priznati travari poput Cupepera, počeli su zapisivati terapijska svojstva, postavljajući tako temelje današnjoj aromaterapiji. U vremenu iza toga popularnost aromaterapije opada zbog zamjenjivanja biljnih tvari sintetskim pripravcima. Moderna znanost (medicina i farmacija) u 19 stoljeću napušta praksu liječenja biljnim pripravcima , pa je znanje prikupljano stoljećima kroz generacije,  palo u zaborav. U 20 stoljeću trend razvoja hemijske proizvodnje se počinje usporavati. Obnavlja se zanimanje za prirodne proizvode i tretmane i današnja ispitivanja potpomognuta preciznim instumentima i metodama ponovno otkrivaju specifičnu snagu svakog ulja. Iako su joj korijeni stari koliko i sama historija , suvremena aromaterapija je još uvijek u povojima. Na sveučilištima i u bolničkim centrima u cijelome svijetu intezivno se ispituje djelovanje eteričnih ulja.


                                                      
 photo fllower.ashx.png
18.07.2011.

╰⊰✿ Aromaterapija Uvod 7.

Usrednjem vijeku najbolja sljedbenica starih načina liječenja biljem je bila Hildegard von Bingen, koja je smatrala da biljke ne utječu samo na tijelo već i na duhovnu sferu. U svojim je djelima predstavila vrijednu zbirku biljnih recepata, snagu i djelovanje raznih mirisnih trava (posebnu važnost posvećuje lavandi), pa su njeni medicinski zaključci i danas aktuelni. Međutim u vrijeme pojave ranog kršćanstva i progona vještica uništen je znatan dio tog neprocjenjivog znanja, a većina se receptura zadržala u usmenoj predaji. S križarima se umijeće korištenja mirisa vratilo u Evropu početkom 12. stoljeća. Zapisi kazuju da su mirisi korišteni kao zaštita od pošasti, a niska stopa smrtnosti među parfumerima ukazuje da je to povezano s djelovanjem mirisa. U renesansi je umijeće proizvodnje mirisa doživjelo pravi procvat. Od tada na ovamo s napredkom kemije i destilacijskog umijeća razvijala se i proizvodnja eliksira, balzama, mirisnih ulja i vodica te raznih melema za njegu kože i medicinske potrebe. Mnogi takvi preparati opisani su u knjizi Nikolasa Lemerya osobnog liječnika Luja XIV.U 15. stoljeću uočava se pojava velikih evropskih parfumerija, a njihove proizvode su mnogi upotrebljavali kako bi prekrili zadah tijela i zaštitili se od bolesti.


                                                      photo fllower.ashx.png
18.07.2011.

╰⊰✿ Aromaterapija Uvod 6.

Evropa je iz Plinijeva djela Historija  prirode u kojem se nalazi 80 receptura za ljekove pripremljene od rute, 41 od mente, 32 od ruže, 22 od ljiljana i 17 od ljubice crpla svoja znanja stoljećima.

Rimljani su kao i Grci velikoj mjeri koristili mirise u ritualima i ceremonijama, a vrlo važnu ulogu ulja su imala općenito u kulturi tijela , primjeni masaža i kupki, a posebno su cijenili ružino ulje i vodicu, tako da su pripremali posebno ružom aromatizirana vina i ružinu vodicu koristili za mamurluk. Padom Rimskog carstva u Evropi dolazi do perioda dugog opšteg nazadovanja svih spoznaja pa tako zamire i upotreba eteričnih ulja. Prodorom islama Arapska civilizacija koja je dosegla visok stupanj profinjenosti u intelektualnim i kulturnim djelatnostima, dolazi do preporoda. Arapi su stoljećima usavršavali metodu dobivanja biljnih ekstrakata tehnikom destilacije koja se do dan danas koristi . Pronalazak te metode se pripisuje Perzijancima čiji su hemičari destilirali esencije (poznato ružino ulje) koje su izvozili u Kinu, Indiju i Evropu. U to vrijeme su u Evropi znanja o ekstraktima koji imaju ljekovitu snagu imali uglavnom svećenice i svećenici.


                                                       photo fllower.ashx.png
18.07.2011.

╰⊰✿ Aromaterapija Uvod 5.

U Bibliji se spominje upotreba eteričnih ulja za olakšanje zdravstvenih tegoba i u religiozne svrhe (do dan danas imamo u obrednim misama upotrebu tamjana –kojemu je smisao pročćavanja od zla). Spominje se i da je Marija Magdalena Isusove stope trljala eteričnim uljima.

Pokloni u vidu masti, ulja smola, korijenja bili su dragocjeni i simbolizirali bogatstvo onog vremena u kojem je kraljica od Sabe takvim poklonom darovala Salomona. Posude u kojima se čuvalo ulje bile su izrađene iz bronce i najčće simbolizirale lik žene.

Poznato je da su grci još u Hipokratovo vrijeme (prije više od 2000) poznavali terapijska svojstva ulja i koristili ih kao sedative i stimulanse. Sam Hipokrat, taj otac zapadne medicine je suzbijao epidemije kolere u Ateni paleći aromatične tvari po gradu . Zajedno sa svojim učenicima koristio je npr. ružino ulje za probleme probavnog trakta i ginekološke bolesti. U to je vrijeme i grčki liječnik Teofrast napisao studiju o eteričnim uljima i njihovom djelovanju, čiji podaci su danas temelj spoznaja o eteričnim uljima. Ne treba zaboraviti spomenuti i grka Dioskrida koji je u svom djelu o ljekovitim travama, opisao između  ostalog i ljekove iz biljnog carstva i njihovo djelovanje.


                                                 photo fllower.ashx.png
18.07.2011.

╰⊰✿Aromaterapija Uvod 4.

Prvi destilacijski aparat iz perioda 3,5 hiljade god. pr.Krista čuva se i danas u fakultetskom muzeju u Philadelphiji (SAD),  kao najstarije historijsko  svjedočanstvo postupka rada destilacija i ekstrakcija iz biljaka na principu pare. Oko 3000 tisuće god.pr. Krista pronađena je Somerska pločica ispisana klinastim pismom opisuje upotrebu  biljnih ljekova, a spominje među ostalima mirtu,  tamjan, pupoljke i smole.

Knjige  kineskog cara Huang Tia, napisane 2650 .god.pr. Krista sa uputama za masažu kažu” Kad se tijelo iznenadi i straši, zaustavlja se cirkulacija u krvožilnom sustavu, bolest niče iz obamrlosti i pomanjkanja osjećaja.  Da bi se takvo stanje izliječilo treba pribjeći masaži i ljekovima pripravljenim od grožđanog taloga.”  Danas bi to stanje opisali kao stres i među eteričnim uljima zaista postoji ulje koje se dobiva iz grožđanog taloga, pod nazivom-konjak ulje.

U Babilonu su se eterična ulja dodavala građevinskim materijalima (limun, cedar, mira poznati po antiseptičkim svojstvima) i na taj način se postizala dezinfekcija prostorija hrama.


                                                        photo fllower.ashx.png
18.07.2011.

╰⊰✿ Aromaterapija Uvod 3.

Egipćani su bili i majstori masaže i stručnjaci za njegu kože i za stare egipćane parfem i lijek značio je jedno te isto.Korištenje eteričnih ulja postupno se raširilo na sve društvene slojeve, a kozmetički preparati i parfemi su se širom rasprostranili.  Fenički su trgovci izvozili pomade, mirisna ulja, aromatična vina u zemlje Sredozemlja i Arapskog poluotoka i tako širili slavu egipatskih majstora. Mirisnim se supstancama konzervirala hrana i piće, utrljavale su se u tijelo, njima se parfimirala odjeća, upotrebljavane su u javnim kupalištima, za parfimiranje kuća i javnih okupljališta. Spisi pokazuju da je za vrijeme vladavina faraona Egipćanke imale stotine receptura za postizanje seksualne privlačnosti.  Za vremena kraljice Kleopatre zanesenost mirisima dostigla je vrhunac, jer ih je i ona sama neštedimice koristila. Na sastanak sa Markom Antonijem, na obale Tibra plovila je natopljenih jedara svoje barke jasminom i drugim senzualnim mirisima pozivajući ga da joj se pridruži na barci.

U Antoniju i Kleopatri ,Shakespeare piše,“ I vjetar je čeznuo za ljubavlju”, što bi moglo biti tumačenje njegove fatalne opčinjenosti egipatskom kraljicom. Egipćani su Hebreje držali kao robove i kad su oslobođeni prenosili su umijeća priprema mirisnih supstanci svojem narodu. Parfem je bio jedan od načina zavođenja kojemu je pribjegla Judita kad je u šator pozvala Holoferna, odlučna da oslobodi svoje sunarodnjake.

Umijeće se razvijalo posvuda, no najviše u Arabiji, gdja je Avicena prvi put destilirao ružinu esenciju, oko 1000 god. poslije Krista. Arabija je postala svjetsko središte za proizvodnju parfema, uvozeći sirovine iz Egipta, Indije, Tibeta i Kine, prodajući svoje proizvode širom svijeta.

U drugim krajevima svijeta , npr. u Indiji ayurvedska medicina je najstariji kontinuirani oblik medicinske prakse. Sveta indijska knjiga Vede, jedna od najstarijih knjiga uopšte spominje preko 700 raznih pripravaka kao što su cimet, đumbir, mira, sandal i propisuje upotrebu  parfema i ulja u obredne i terapijske svrhe.


                                                           photo fllower.ashx.png
18.07.2011.

╰⊰✿ Uvod 2.

HISTORIJA AROMATERAPIJE - OTKRIVANJE TAJNI ULJA

 

Još 400 hiljadite god. prije Krista, Kinezi su bili prvi koji su otkrili izvanredne medicinske mogućnosti biljaka ali egipćani koji su veliku pažnju poklanjali zdravlju i higijeni, su zaslužni za prepoznavanje i potpuno iskorištavanje svojstava aromatičnih esencija. Iz hijeroglifa i crteža saznajemo da su aromatični pripravci korišteni kao žrtve bogovima, a osim toga antiseptička i antibakterijska svojstva eteričnih ulja i smola, posebno cedra i tamjana, čine ih idealnim za konzerviranje posmrtnih ostataka.Otkriće izvanredno dobro konzerviranih mumija i nakon 5000 god. njihova prepariranja dokaz su umješnosti balzamiranja. Kad je 1922 god.otvorena Tutankamonova grobnica, u zraku je još lebdio miris etričnih ulja. Oko 3000 tisuće god.pr.Krista, svećenici koji su koristili ulja u religijskim obredima i posmrtnim ritualima, postali su svjesni njihove primjenjivosti i u svakodnevnom životu. S takvim spoznajama i brižljivo čuvajući svoje tajne, postaju prvi liječnici svoga vremena. Papirusi spominju da su egipćani eteričnim uljima liječili depresiju i bolesti živaca. Pulverizacija, maceracija i drugi postupci trajali su mjesecima dok se ne bi postigao pravi suptilni miris. Sirovine koje su rabili za proizvodnju aromatičnih esencija karavanama i brodovima su dopremane s raznih strana svijeta: ruže iz Sirije, cedrovina iz Libanona,mira,tamjan i cimet iz Babilona, Etiopije, Somalije, pa čak iz Indije, Perzije i Kine.


                                                              photo fllower.ashx.png
18.07.2011.

Aromaterapija


Aromaterapija spada u područja nekonvencionalne medicine.To je dio fitoterapije kod koje koristimo eterična ulja( aroma=miris,okus).Termin aromaterapija” prvi je 1928 god. upotrijebio francuski hemičar Rene Maurice Gattefosse,opisujući na taj način terapijsku akciju esencija mirisnih ulja kao potencijalnih sastojaka kozmetičkih pripravaka.Opekotine koje je zadobio u svom laboratoriju zacijelio je uljem lavande i ublažio bol i tako spoznao da to ulje, osim što je antiseptik i znatno ubrzava zarastanje rana i liječenje opekotina.

Zahvaljujući njegovom istraživačkom radu aromaterapija se koristi kao proces liječenja. U knjizi Aromaterapija sakupljeni su rezultati njegovih istraživanja,koji su probili barijere i stvorili uvjete za kasnija istraživanja na tom području. Njegov rad je popularizirao i nastavio vojni hirurg Dr.Jean Valnet koji je otkrio začuđujuća regenerativna i antiseptička svojstva esencija i njihovu djelotvornost u liječenju rana u Drugom svjetskom ratu.Tako je 1964 izdana njegova knjiga Aromaterapija-liječenje bolesti biljnim ekstraktima , u kojoj su sakupljena sva njegova vrijedna iskustva o liječenju rana i dezinfekcijskom djelovanju eteričnih ulja. Zanimanje za aromaterapiju neprestano raste zbog pojačanih nastojanja da se u procesima liječenja koriste prirodna sredstva koja ne izazivaju štetna popratna djelovanja. U svojoj knjizi Umijeće aromaterapije R.Tisserand ne opisuje samo svojstva eteričnih ulja nego i mogućnost njihova svakodnevnog korištenja. Primjenu aromaterapije u kozmetici i zdravstvenoj njezi započela je Marguerite Maury u svojoj knjizi Tajna života mladosti .Ona je razvila metodu primjene ulja masažom.U naše vrijeme ponovo u svijetu oživljava umijeće aromaterapije i suvremena istraživanja počinju prihvaćati znanstvenu utemeljenost svojstava ulja i njihove primjene. Rezultati tih istraživanja produbljuju znanje o uljima i proširuju spoznaje o njihovoj neobičnoj snazi.


 
                                                                                                                        photo fllower.ashx.png
Aromaterapija
<< 07/2011 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31


Prva jutarnja misao možda će odrediti vaše držanje tokom čitavog dana. Optimistične misli uljepšat će vam i popraviti dan, koji će tako postati produktivniji, dok će pesimistične misli poručiti bezličan i beskoristan dan. Sa svakim se novim danom suočite vedri i veseli, uz osmijeh i odvažno. Posve prirodno, rad će vam tako biti istinski užitak, dok će napredak biti divno postignuće...

William M. Peck photo water-drops_zpsddb27d45.png

 photo 2012-12-04_12-20-44_880_288x287_zps978a14e4.png
 photo leaf_zpsbcc4d2ad.gif


RIZNICA AROMATERAPIJE:Aromaterapija╰⊰✿ Uvod 1. HISTORIJA AROMATERAPIJE - OTKRIVANJE TAJNI ULJA ╰⊰✿ Uvod 2.
Aromaterapija ╰⊰✿ Uvod 3. Aromaterapija ╰⊰✿ Uvod 4.
Aromaterapija ╰⊰✿ Uvod 5.
Aromaterapija ╰⊰✿ Uvod 6.
Aromaterapija ╰⊰✿ Uvod 7.
Aromaterapija ╰⊰✿ Uvod 8.
Eterična ulja
╰⊰✿ Eterična ulja 2.
Eterična ulja dobivamo različitim metodama:
PRIPREMA MJEŠAVINA ULJA ZA AROMATERAPIJU
METODE AROMATERAPIJE
╰⊰✿ Metode aromaterapije 2.
╰⊰✿ Metode aromaterapije 3.
╰⊰✿ Metode aromaterapije 4.
╰⊰✿ Metode aromaterapije 5.
╰⊰✿ Metode aromaterapije 6.
AROMATERAPIJA I ŠTO JE JOŠ VAŽNO ZNATI
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 2.
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 3.
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 3.
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 4.
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 5.
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 6.
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 7.
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 7.
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 8.
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 9.
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 10.
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 11.
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 12..blogger.ba/arhiva/2011/10/09">╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 13.
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 14.
╰⊰✿TERAPIJSKA SVOJSTVA ETERIČNIH ULJA 15.
TEMELJNA ULJA - ULJA NOSITELJI ili VEZNA ULJA
╰⊰✿TEMELJNA ULJA - ULJA NOSITELJI ili VEZNA ULJA 2.
╰⊰✿TEMELJNA ULJA - ULJA NOSITELJI ili VEZNA ULJA 3.
Mješavine ulja kod pojedinih problema
PRIPREMA I POSTUPAK KOD AROMATERAPIJE LICA
PRIPREMA I POSTUPAK KOD AROMATERAPIJE TIJELA
PRIPREMA LEŽAJA KOD AROMATERAPIJE TIJELA
Upotreba Temeljnih ulja
Avokado ulje
Čičkovo ulje
Noćurak
Jojoba ulje
Kokosovo ulje
Macerat kantariona
Macerat nevena
Makadamija
Maslinovo ulje
Orahovo ulje
Palmino ulje
Ricinusovo ulje
Susamovo ulje
Shea buter
Ulje mrkve
Ulje sjemena grožđa
Ulje pšeničnih klica
Ulje sjemena kajsije
Aromaterapija za dišne tegobe
Kako koristiti eterična ulja za inhalacije?
Mirisom do zdravlja
Čajevac (Melaleuca alternifolia)
IZGLED BILJKE, INDIKACIJE I MJERE OPREZA (Čajevac)
PRIMJENA ČAJEVCA U VETERINI
REGULATIVA U RAZLIČITIM DRŽAVAMA
ANTIMIKROBNI UČINAK ETERIČNOG ULJA ČAJEVCA NA BAKTERIJE STAPHYLOCOCCUS AUREUS, STAPH. EPIDERMIDIS I PROPIONIBACTERIUM ACNES
DJELOTVORNOST ETERIČNOG ULJA ČAJEVCA PROTIV METICILIN REZISTENTNOG STAFILOKOKA AUREUSA (MRSA)
Ulje čileanske maline
Ulje sjemenki nara
Buriti ( Mauritia flexuosa)
Eterična ulja u svakodnevnoj upotrebi
Aromaterapijom obrišite celulit i loše raspoloženje
Aromaterapija za lijepu i zdravu kožu
Mirisi koji će vam smiriti živce
AROMATERAPIJA-KAKO DA MIRISIMA ETERČNIH ULJA POBOLJŠATE KVALITET SVOG ŽIVOTA?
Kako napraviti parfem?
Dodatni materijal za izradu parfema
Vrste mirisa
Parfemi prema fiziološkim i psihološkim potrebama
Test osobnosti

https://issuu.com/hellenzed/docs/profesionalna_aromaterapija__2014._

ZA NJEGU NOKTIJU:
Za njegu noktiju i zanoktica idealno je ulje avokada. Jednostavno ga umasiramo na čistu i vlažnu kožu. Ako su nokti jako oštećeni i skloni listanju, možemo u bogatom sloju umasirati ulje avokada uz dodatak eteričnog ulja lavande (na 1 kašikicu avokada dodamo 2 kapi lavande), zatim na ruke navučemo pamučne rukavice i na taj način ostavimo ulja da djeluju preko noći. photo Lillypads_zpsf2517164.png Photobucket Image and video hosting by TinyPic Photobucket . Photobucket Photobucket
BROJAČ POSJETA
34094